geboorteverlof-partner-zwanger

Geboorteverlof voor partners

Sinds 1 januari 2019 krijgen partners bij de geboorte van hun kind één week verlof. Beter gezegd: eenmaal de werkweek aan uren. Tegen doorbetaling van het loon, op te nemen in de eerste 4 weken na de geboorte van het kind. Per 1 juli 2020 komt hier het aanvullend geboorteverlof (ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderverlof), van 5 weken bovenop. Hoe zit dit en waar heb je precies recht op?

Welk verlof krijgt de partner tijdens de geboorte van het kind?

Jullie krijgen een kindje, gefeliciteerd! Als partner heb je recht op verlof gedurende de bevalling en daarna. Sinds 1 juli 2020 is dit geboorteverlof uitgebreid met 5 extra weken.

Calamiteitenverlof

Als eerste, de dag (of dagen) van de bevalling, krijg je als partner calamiteitenverlof met 100% loondoorbetaling.

Geboorteverlof

Dan, zodra het kindje er is, heb je recht op één keer de de arbeidsduur per week. Werk je 40 uur, dan is dit dus 40 uur verlof. Dit verlof wordt 100% doorbetaald door de werkgever en je mag dit opnemen in de eerste 4 weken na de geboorte van het kind.

Aanvullend geboorteverlof

Per 1 juli 2020 heb je als partner recht op 5 extra weken aanvullend geboorteverlof. Om preciezer te zijn, vijf maal het aantal werkuren per week. Dit verlof kan pas ingaan nadat het geboorteverlof is opgenomen. Tijdens dit verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Belangrijk om te weten, je hebt enkel recht op dit aanvullende verlof als het kind op of na 1 juli geboren wordt.

Voorwaarden aanvullend geboorteverlof

Het aanvullend verlof komt natuurlijk met een aantal voorwaarden. De partner dient minimaal 4 weken voordat het verlof ingaat bij de werkgever een melding te maken. Bij deze melding dien je aan te geven hoe je het verlof wilt opnemen; in één keer, verspreid, enkel een gedeelte of alles. En je dient het aanvullende verlof op te nemen in de eerste 6 maanden na de geboorte van het kind.

Zoals gezegd krijgt de partner tijdens het aanvullende geboorteverlof geen loon, maar een uitkering van het UWV. Deze uitkering is 70% van het dagloon en maximaal 70% van het maximale wettelijke dagloon. De werkgever vraagt deze uitkering aan bij het UWV.

Einde arbeidsovereenkomst tijdens het verlof

Eindigt de arbeidsovereenkomst voordat het volledige aanvullende geboorteverlof is opgenomen? Dan kan de partner binnen een termijn van 6 maanden na de bevalling het resterende deel van het verlof meenemen naar de nieuwe werkgever.

Vragen?

Stel ze aan onze adviseurs