Thuiswerken, wel of geen recht van de werknemer?

Duidelijk is dat 100% thuiswerken na de lockdown in de meeste gevallen niet zo blijft. Maar 100% terug naar de werkvloer ook niet. Wat zijn de plannen van de overheid? Wordt thuiswerken een recht? Lees verder!

Huidige stand van zaken bij thuiswerken

Er is momenteel geen recht op thuiswerken. Een werknemer kan zijn werkgever verzoeken thuis te mogen werken. Als hij dit verzoek schriftelijk doet, dan zal de werkgever daar ook uiterlijk vier weken voor het verzochte tijdstip op moeten reageren, anders wordt het verzoek geacht te zijn ingewilligd. Tot zo ver de formaliteit. Het is dan ook raadzaam om een e-mailtje of een appje van de werknemer om thuis te mogen werken niet te negeren.

Mag je thuiswerken weigeren? Ja, je zult met je werknemer moeten overleggen, maar je mag uiteindelijk weigeren. Je hoeft hier geen goede redenen voor te hebben. Dit is geregeld in de Wet flexibel werken, dezelfde wet waarin ook het recht op deeltijdwerken is opgenomen.

Arbeidsomstandigheden. Ook al komt het verzoek van de werknemer om thuis te werken, de werkgever is onmiddellijk verplicht om er zorg voor te dragen dat de werkplek van de werknemer aan de minimale eisen voldoet. Als het om een kantoorwerkplek gaat zijn dit een verstelbare stoel, licht en een beeldscherm gescheiden van het toetsenbord.

Introductie van recht op thuiswerken?

Bij de laatste verandering in 2015 van de Wet flexibel werken is er geprobeerd om een recht op thuiswerken te introduceren. Dit is uiteindelijk niet gelukt. De initiatiefnemers hebben de coronacrisis aangegrepen om alsnog een recht op thuiswerken te introduceren voor bedrijven met meer dan tien medewerkers. Zij zijn van mening dat het nu de tijd is om werkgever en werknemer het platform te bieden om een discussie aan te gaan om het thuiswerken af te kunnen dwingen. Het is gebleken dat het voor veel bedrijven mogelijk is om het thuiswerken te organiseren. Ook heeft het thuiswerken positieve milieueffecten.

Hoe? In het wetsvoorstel wordt de Wet flexibel werken aangepast. Het uitgangspunt zal zijn: ja, tenzij … Het zal dus op dezelfde manier bekeken moeten worden als het recht op deeltijdwerken. Tip. Een werknemer krijgt weliswaar het recht op thuiswerken, tenzij de werkgever zwaarwegende bedrijfsbelangen heeft om dit recht te ontzeggen. Dit zal niet eenvoudig zijn. Voor werk dat niet thuis kan worden verricht, zal dit een zwaarwegende reden zijn, maar doorgaans worden financiële redenen niet als een zwaarwichtige reden gezien.

Gevolg. Het gevolg van dit recht is dat de werkgever verplicht zal zijn om op een verzoek van de werknemer in te gaan. Ten aanzien van de arbeidsomstandigheden betekent dit dat je onmiddellijk aan de eisen dient te voldoen. Je kunt hiervoor een kostenvergoeding geven of middelen ter beschikking stellen. Je moet erop toezien dat de werknemer dan ook ergonomisch verantwoord werkt. Er zullen dus ook financiële consequenties verbonden zijn aan het thuiswerken, waar je als werkgever niet onderuit kunt.

Leg afspraken goed vast. Als werkgever en werknemer afspreken dat er thuisgewerkt mag worden, is het raadzaam om hierover goede afspraken te maken: welke dagen en tijdstippen, maar ook dat het recht kan worden ingetrokken door de werkgever. Let op. Het recht op thuiswerken is nog geen wet, maar mogelijk wordt dit het wel, omdat de regering ook milieu hoog op de agenda heeft staan. Ook cao-partijen kunnen in de cao’s afspraken hierover maken. Het thuiswerken zal ook na deze coronatijd een grote rol gaan spelen. Het is verstandig om nu al te bekijken of thuiswerken (deels) blijvend wordt in jouw organisatie en om voorbereidingen te treffen.

Vragen?

Stel ze aan onze adviseurs